cherry profileOι καρποί του δένδρου της κερασιάς Prunus, διαφέρουν ως προς τo μέγεθος και το χρώμα τους, ανάλογα την ποικιλία.

Υπάρχουν δύο τύποι κερασιών, το γλυκό κεράσι , γνωστό ως Prunus avium, και το ξινό κεράσι η βύσσινο, γνωστό ως Prunus cerasus.

Η καταγωγή του φρούτου, δεν έχει προσδιοριστεί με σιγουριά ωστόσο, οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι προερχόταν από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από την πόλη της Κερασούντας στη Μαύρη Θάλασσα, απ’ όπου αργότερα πήρε και το όνομα.

 

cherry01Ο Ρωμαίος στρατηγός Λούκουλος όταν τα ανακάλυψε τα έφερε στην Ιταλία. Τα κεράσια είναι γλυκά, όξινα και στυφά, έχουν θερμαντική δράση στον οργανισμό και εξουδετερώνουν την πνευματική κόπωση. Ακόμη, έχουν ψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, κάλιο, βιταμίνης Α και τα σάκχαρα τους δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό με θερμίδες. Η περιεκτικότητά τους σε μεταλλικά άλατα αυξάνει τα αλκαλικά αποθέματα του οργανισμού, συμβάλλοντας, έτσι, στη μείωση της κόπωσης. Έχουν αποτοξινωτικά συστατικά, για το συκώτι, τη χοληδόχο κύστη, το αδενικό σύστημα και τον οργανισμό γενικότερα. Η οξύτητά του οφείλεται αποκλειστικά στο μηλικό οξύ και σε ίχνη κιτρικού και ταρταρικού οξέος.

To ιδιαίτερο αυτό φρούτο, κατάφερε να γλιτώσει από τα βιολογικά βελτιωτικά παραμένοντας πιστό στον φυσικό του προορισμό: να ωριμάζει, δηλαδή, το καλοκαίρι και μόνο το καλοκαίρι, υποχρεώνοντάς μας να το γευόμαστε μόνο μερικές εβδομάδες το χρόνο.

Τα κεράσια τρώγονται ως φρέσκα φρούτα, η κονσερβοποιημένα για την κατασκευή γλυκισμάτων στην ζαχαροπλαστική.

Τα περίφημα γλυκά κουταλιού, γίνονται τόσο από τις γλυκές όσο και από τις υπόξινες ποικιλίες, και τα κουκούτσια τους χρησιμοποιούνται συχνά για να δίνουν άρωμα κατά την παλαίωση των μπράντυ.

cherry02Με την φυσική ζύμωση των μαύρων πικρών κερασιών, παρασκευάζονται το Kirch, το Cherry Βrandy και διάφορα άλλα ποτά.

Μεταξύ αυτών των ποτών, το πιο ευγενές και δύσκολο στην παρασκευή, είναι το κρασί από κεράσι, που για την παραγωγή του, απαιτείται ο συνδυασμός υψηλής τεχνολογίας και εξειδίκευσης του οινοποιείου.

Παρασκευάζεται με τις κλασικές τεχνικές, όμοιες με αυτές της οινοποίησης του αμπέλου, διατηρώντας τις ευεργετικές ιδιότητες και βιταμίνες του φρούτου. Αυτό το ημίγλυκο κρασί, έχει έντονο ρουμπινί χρώμα προσφέροντας αρχικά πλούσια γλυκόπικρα αρώματα, και έντονη γεύση τανινών.

Έχει φρουτώδη επίγευση, με απαλές νότες μπουκέτου λουλουδιών. Πίνεται δροσερό μόνο του ως ποτό, αλλά συνοδεύει άριστα και πιάτα με φρούτα και επιδόρπια. Αποτελεί μια ιδανική πρόταση, για κάτι διαφορετικό και ιδιαίτερο.

Σερβίρεται καλύτερα στους 12° C.