krana profile

Η Κράνα, Κρανιά ή Κρανειά - Cornus, είναι ένα ιδιαίτερο φυλλοβόλο δέντρο - θάμνος. Ανήκει στα αγγειόσπερμα, της οικογένειας των Κρανειοειδών - Cornaceae.

Η περίοδος ανθοφορίας τους είναι νωρίς την άνοιξη ενώ η περίοδος καρποφορίας είναι τους φθινοπωρινούς μήνες μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.

Έχουν πυκνό φύλλωμα, κίτρινα άνθη με τέσσερα πέταλα και σφαιρικούς καρπούς με έντονο κόκκινο χρώμα και ξινή γεύση. Η κρανιά, είναι ένα από τα αρχαιότερα και ‘ξεχασμένα’ φρούτα, και αναφέρονται για πρώτη φορά από τον Όμηρο στην Οδύσσεια, με την Κίρκη να ταΐζει τον Οδυσσέα και το πλήρωμά του, για να τους μετατρέψει σε γουρούνια.

Ο Παυσανίας, αναφέρει ότι ο Δούρειος Ίππος, κατασκευάστηκε από ξύλο κρανιάς, και ο Θεόφραστος, αναφέρει ότι το ξύλο ήταν τόσο σκληρό που χρησιμοποιήθηκε για να φτιαχτούν και ακόντια. Ο Ηρόδοτος, αναφέρει ότι τα τόξα των Λυκίων ήταν φτιαγμένα από ξύλο κρανιάς.

Η κράνα, είναι ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο δέντρο στην περιοχή του Καυκάσου, όπου οι καρποί χρησιμοποιούνται κυρίως αποξηραμένα, στην ζαχαροπλαστική την φαρμακοποιία και στην παρασκευή ποτών. Τέτοια προϊόντα, είναι το λικέρ και το κρασί, η επισήμως ‘ποτό από ζύμωση’ κράνας.

Αυτό το κρασί παρασκευάζεται με τις κλασικές τεχνικές, όμοιες με αυτές της οινοποίησης του αμπέλου, διατηρώντας τις ευεργετικές ιδιότητες και βιταμίνες του φρούτου.krana01

 

Μετά την ζύμωση, παλαιώνει για ένα έτος σε δρύινα βαρέλια, για να ‘μαλακώσει’ και να αποκτήσει τα αρώματα και το λαμπερό ρουμπινί χρώμα.

 

Προσφέρει αρχικά πλούσια γλυκόπικρα αρώματα, και έντονη γεύση τανινών με φρουτώδη επίγευση.

 

Πίνεται δροσερό μόνο του ως ποτό, αλλά συνοδεύει άριστα και πιάτα με φρούτα και επιδόρπια.

 

Αποτελεί μια ιδανική πρόταση, για κάτι διαφορετικό και ιδιαίτερο.

Σερβίρεται καλύτερα στους 12° C.