strawberry profile

H φράουλα, έρπον κυρίως και αναρριχώμενο φυτό, ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών Rosaceae με 15 περίπου διαφορετικά είδη.

Κατά πάσα πιθανότητα η καταγωγή της προέρχεται από τη Χιλή.

Ιδιαίτερα γνωστή στην Ελλάδα είναι η Ευρωπαϊκή φράουλα που βρίσκεται σε λοφώδεις και δασώδεις περιοχές, και ο καρπός της είναι μικρός ,εξαιρετικά γλυκός και νόστιμος. Οι σύγχρονες καλλιέργειες οδήγησαν στο να δημιουργηθεί μία νέα ποικιλία με μεγάλους καρπούς γνωστή με την ονομασία Φράουλα - Ανανάσα.

Η καλλιέργεια της φράουλας είναι αρκετά εύκολη ακόμα και για τους πιο αρχάριους, διότι μπορεί να προσαρμοστεί σε όλα τα είδη χώματος, χωρίς να χρειάζεται σχεδόν καθόλου λίπασμα.

Η εντατική καλλιέργεια και οι μεγάλες ανάγκες παραγωγής προέτρεψαν τους καλλιεργητές να μετατρέψουν τις φράουλες σε μονοετή φυτά, έτσι ώστε ένα στρέμμα να μπορέσει να χωρέσει μέχρι και 25.000 φυτά.

Οι φράουλες καταναλώνονται ως νωπά φρούτα αλλά χρησιμοποιούνται ευρέως στη ζαχαροπλαστική , για μαρμελάδες, κομπόστες, κονσέρβες, χυμό και παρασκευή διαφόρων ποτών, όπως το λικέρ και το κρασί.

Αυτό το κρασί παρασκευάζεται με κλασικές τεχνικές, όμοιες με αυτές της οινοποίησης του αμπέλου, διατηρώντας τις βιταμίνες του φρούτου που είναι πλούσιο σε βιταμίνη C.strawberry02

Μετά την ζύμωση, παλαιώνει για ένα έτος σε δρύινα βαρέλια, για να αποκτήσει τα αρώματα και το λαμπερό ρουμπινί χρώμα. Προσφέρει αρχικά πλούσια αρώματα, απαλή γεύση τανινών με φρουτώδη επίγευση.

Πίνεται δροσερό μόνο του ως ποτό, αλλά συνοδεύει άριστα και πιάτα με φρούτα και επιδόρπια.

Αποτελεί μια ιδανική πρόταση, για κάτι διαφορετικό και ιδιαίτερο.


Σερβίρεται καλύτερα στους 12° C.