apricot profile Η καλλιέργειά της ήταν γνωστή στην Κίνα από το 2.200 π.Χ. και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη απο την Αρχαία Αρμενία από τον Μέγα Αλέξανδρο.

Ο Διοσκουρίδης ο μεγάλος ιατρός και φαρμακολόγος της Κιλικίας αναφέρεται στα βερίκοκα ως ‘Αρμένικα μήλα’, στην Κύπρο και στα Δωδεκάνησα τα ονομάζουν χρυσόμηλα, ενώ σε άλλα μέρη της Ελλάδος τα ονομάζουν ‘ζαρδελιά’ – ‘ζαρδελιές’.

Η επιστημονική ονομασία του βερίκοκου είναι Prunus Armeniaca.

Τα βερίκοκα είναι σαρκώδη, και ο πυρήνας τους (κουκούτσι) είναι ξυλώδης με το εσωτερικό τους να περιέχουν 1-2 σπόρια με πικρή γεύση. Τα σπόρια, μοιάζουν με αμύγδαλα και χρησιμοποιούνται ευρέως στην φαρμακοποιία.

Σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει ότι τα βερίκοκα και προπάντων οι σπόροι στα κουκούτσια έχουν σημαντικές βιταμίνες και οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, C, Β1, Β2, φυσικό σάκχαρο και φυτικές ίνες.apricot01

Καταναλώνονται νωπά ως φρούτα, αποξηραμένα, ως μαρμελάδα η γλυκό κουταλιού και κομπόστα.

Χρησιμοποιούνται ευρέως στη ζαχαροπλαστική νωπά, αποξηραμένα, ως χυμό η λικέρ.

Το κρασί από βερίκοκο, είναι ένα από τα πιο ειδικά και χαρακτηριστικά προϊόντα που μπορεί να μας προσφέρει αυτό το καταπληκτικό φρούτο, όπου για την παραγωγή του, συνδυάζεται η υψηλή τεχνολογία και η τεχνογνωσία του οινοποιείου.

Παρασκευάζεται με τις κλασικές τεχνικές όμοιες με αυτές της οινοποίησης του αμπέλου, διατηρώντας πάντα τις ευεργετικές ιδιότητες και τις βιταμίνες του φρούτου.

Αυτό το ημίγλυκο κρασί έχει έντονο κιτρινωπό χρώμα και προσφέρει αρχικά πλούσια γλυκόπικρα αρώματα, απαλή γεύση τανινών και μακρά επίγευση.

Είναι διαυγές, λαμπερό, κεχριμπαρένιο και κιτρινωπό, αλλά ταυτόχρονα κομψό στην μύτη και γεύση.
Έχει φρουτώδη επίγευση, με απαλές νότες μπουκέτου λουλουδιών.

Πίνεται δροσερό μόνο του ως ποτό, αλλά συνοδεύει άριστα και πιάτα με πουλερικά, ψάρια και επιδόρπια.

Αποτελεί μια ιδανική πρόταση, για κάτι διαφορετικό και ιδιαίτερο.

Σερβίρεται καλύτερα στους 12° C.